Rakkaudesta lajiin

Marginaalia tanssikaupungissa

Meitä Owlan väkeä yhdistää harvinainen laji – kansantanssi. Osa meistä on sitä harrastanut 3-vuotiaasta, kuten allekirjoittanut, ja osa on aloittanut ihan äskettäin. Kansantanssia harrastetaan ryhmissä, jotka yleensä jossain vaiheessa muodostuu toiseksi perheeksi. Toiset ovat tehneet kansantanssista ammatin itselleen, Owlassa on mukana myös tanssinopettajia ja ammattitanssijoita. Vaikka kuinka elanto olisi tästä rakkaasta lajista kiinni, ei silti mikään ole ryhmätoimintaa parempaa.

Oulussa meitä kansantanssijoita on yli sata. Owla-produktiossa kansantanssijoita on näyttämöllä yli 60, ja on myös paljon lajin harrastajia jotka eivät ole tässä produktiossa mukana esimerkiksi kovin nuoren ikänsä vuoksi. Ryhmät touhuilevat omissa seuroissansa, jotka ovat alueellisesti tärkeitä toimijoita. Owla – tanssiseikkailuissa ryhmiä mukana on Oulunsalon Nuorisoseura, Oulunsuun Nuorisoseura, Taivalkosken Nuorisoseura ja Nuorisoseura Vilikas.

Kepposet

Kuva: Hanna Poikela

Oulunsalon Nuorisoseura järjestää toimintaa Oulunsalossa erityisesti lapsille ja nuorille, ja Valkkarin seinien suojassa on kansantanssitoimintaa pidetty yllä jo kymmeniä vuosia. Kepposet ja Enkelska ovat seuran tyttöryhmiä, jotka ovat aktiivisesti kiertäneet esiintymässä Suomessa ja ulkomailla kansantanssitapahtumissa. Kepposet hurmaavat energiallaan, nämä 8-11-vuotiaat neidit menevät sellaista vauhtia että hitaampia hirvittää. Enkelska taas on neljän pitkälle edenneen tanssijan helmi, lukioikäiset neidot ovat aktiivisia seuran jäseniä apuohjaajina ja treenaavat kansantanssia kovalla motivaatiolla.

Enkelska

Kuva: Hanna Poikela

Oulunsuun Nuorisoseuran hyvinhoidetulla talolla, Pirtillä, taas harrastavat Polokkarit ja Pirttiset, jotka ovat aikuisten kansantanssin Pohjois-Suomen kermaa. Polokkareissa keski-ikä on n. 30 v. ja Pirttisissä 60 v. Polokkareissa tärkeää on viihtyminen, reissailu porukalla on lähellä ryhmäläisten sydäntä. Polokkarit juhlii muuten vuonna 2015 pyöreitä – ryhmä täyttää 20 vuotta!

Polokkarit

Kuva: Raija Juvani

Pirttiset taas on aktiivisten senioreitten ryhmä, joka rakastaa näyttämöllä oloa. Hersyvien persoonien johdosta treeneistä ei huumoria puutu.

Pirttiset

Kuva: Riina Hosio

Taivalkosken Nuorisoseuran edustusryhmä Flikat on yhdeksän tytön ja yhden pojan ryhmä, joka on alkanut hiljattain tanssijoitten muutettua Ouluun myös treenata täällä. Koillismaan kotitantereitten lisäksi mimmiliiga+Antti sulostuttavat myös Oulun kulttuurielämää. Flikoissa yhdessä vietetyt hetket ja kokemukset ovat kiinteyttäneet ryhmän tiiviiksi joukoksi ystäviä, jotka viettävät myös vapaa-aikaansa keskenään. Flikat viettävät vuonna 2015 myös synttäreitä – lasissa on jo komeat 15 vuotta yhdessä tanssimista!

31-1

Kuva: Kari Sarajärvi

Nuorisoseura Vilikas on oululaisen kansantanssin kentällä uusi, virkistävä toimija. Seuraan perustettiin suurella volyymilla muutamassa vuodessa isot ja näyttävät lastenryhmät, jotka muutaman vuoden päästä ovat varmasti kaikkien huulilla. Vilikkaan siipien suojassa on myös nuorten aikuisten kansantanssin superkokoonpano Hässäkkä, johon on kerätty Ouluun muuttaneita erittäin pitkälle edenneitä kansantanssijoita. Hässäkän parikymppiset tanssijat hätkähdyttivät aikuisten valtakunnallisessa kansantanssiluokittelussa debytoimalla suoraan mestaruussarjaan, mikä on Pohjois-Pohjalaisittain myös korkein saavutus historian aikana.

Hässäkkä

Kuva: Petri Kivinen

Hässäkkä on läheistä sukua Tanssiteatteri Hämylle, joka on juurruttanut toimintaansa hiljalleen Ouluun. Hämy on ammattitanssijoitten ja ammattikansanmuusikoitten kokoonpano, joka on viihdyttänyt ja liikuttanut yleisöä jo vuodesta 2006 lähtien. Alkujaan Rovaniemeltä ponnistava Hämy tuottaa oululaisille katsojille parhaillaan JoJon kanssa yhteistyössä kansantanssiteatteria. Owlassa Hämy näkyy kuuden taiteilijan voimin. Hämyn muusikko Erja Mesimäki on säveltänyt Owlan soivan maailman. Owlassa Hämyn tanssijoista on mukana päärooleissa Eveliina Pilke (Tytti), Viljami Pekkala (Franz) ja Hanna Poikela (Maija). Lisäksi sivurooleissa nähdään tanssijat Riina Hosio ja Elssa Antikainen.

Tanssiteatteri Hämy

Kuva: Laura Tauriainen

Oulussa kansantanssin tärkeimpiä toimijoita on luonnollisesti Oulun ammattikorkeakoulu, jonka siipien suojasta on valmistunut tanssinopettajia jo vuodesta 1991 alkaen. Tämä ainutlaatuinen koulutus on taannut sen, että suomalainen kansantanssiharrastus elää ja voi hyvin, ja alalle tulee koko ajan uusia ammattitaitoisia, innostuneita tanssinopettajia. Seuroissa vapaaehtoiset apuohjaajat ja ammattilaiset tanssinopettajat ovat löytäneet omat tehtävänsä, ja kaikkia meitä aktiivisia toimijoita tarvitaan. Oulun ammattikorkeakoulusta on valmistuneet teoksemme luojat Elena Penttilä, Kaisa Partanen ja Hanna Poikela. Me halusimme yhdessä kurkistaa tulevaan, ja nähdä mihin oululainen kansantanssi voikaan kurkottaa yhteistoiminnalla. Sanoipa eräs juontaja Folklandialla, että kansantanssin valtikka on siirtynyt Pohjois-Pohjanmaalle… Katsotaan, mitä kaikkea Owla poikii tullessaan.

Tämän bloggauksen kirjoitteli Hanna, tanssiva tuottaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s